25 may 2015

Les subvencions als mitjans mai són gratis

Cristina Palomar 
Fa uns quants anys, quan el diari on jo treballava estava a un pas de naufragar estrepitosament, la direcció no va tenir cap embut a arraconar alguns dels seus redactors de política més polèmics i brillants a canvi d'aconseguir del govern de torn --en aquell moment el segon tripartit-- una sucosa injecció de diners que els permetés frenar la patacada. L'aleshores director, un tal Carles Flo que
Ada Colau irromp en un mitin d' Imma Mayol (ICV)
a la campanya de les municipales del 2007. 
esmolava la destral amagat al seu despatx a les fosques i il·luminat només per una fantasma-
gòrica espelma, no va dubtar a tallar uns quants colls per ordre de l'aleshores responsable d'organització del PSC, José Zaragoza, amb qui despatxava sovint i, fins i tot, es reunia al mateix diari. Explico això perquè no vull que ningú m'acusi de sectària.


Després d'anys d'estar allunyada de l'actualitat política, he tornat momentàniament per fer seguiment electoral de la campanya de Barcelona En Comú per a eldiario.es. Només m'ha calgut estar un temps fora d'onda per constatar fins a quins extrems ha crescut la misèria humana en la nostra professió. Alguns partits, començant per CiU, no han dubtat a posar en pràctica una guerra bruta sense precedents en la història política i periodística d'aquest país utilitzant en el seu profit els mitjans a qui alimenta amb sucoses subvencions públiques que paguem tots i els redactors sense escrúpuls afins a la causa del masisme.



Deixant de banda la vergonya aliena que he sentit al comprovar com l'equip de campanya de Xavier Trias --l'alcalde de tots, segons deia el seu eslògan de campanya-- ha vetat els mitjans crítics amb la gestió del seu candidat negant-los el dret d'entrevistar l'alcaldable convergent i, fins i tot, exigint per avançat el qüestionari i posant com a condició prèvia a qualsevol trobada l'eliminació de les preguntes més incòmodes, em referiré només a tres exemples perquè la cosa em supera. 

El primer té a veure amb la notícia que va publicar 'El Punt/Avui' recuperant un video d'Ada Colau disfressada de SuperVivienda i boicotejant un acte polític de l'aleshores representant d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol. Al marge de confirmar que el passat sempre torna per deixar-nos en evidència, la notícia tenia altres objectius molt més foscos: ridiculitzar la candidata que més mal podia fer --segons les enquestes-- a Trias i posar de manifest la contradicció que suposa anar d'alternativa després d'haver pactat amb un partit que ha governat amb el PSC a la ciutat durant dècades.

Sense entrar en el debat deontològic de si el periodista que firmava l'article es podia haver negat a fer-ho o si li va poder més l'afany de notorietat momentània que el de dignitat professional que mai dóna de menjar, a ningú se li escapa que 'El Punt/Avui' és un dels mitjans privats més subvencionats per la Generalitat fins al punt que seria impossible la seva viabilitat sense aquests diners (i també sense el continu sacrifici que fan els seus redactors assumint la jibarització constant del seu sou).

El segon exemple és la notícia publicada a elsingular.cat sobre l'apartament turístic de Jaume Asens. ¡Quin filó descobrir que el número quatre de la llista de Colau, que tant demonitza el model turístic de Trias i els apartaments turístics il·legals de la Barceloneta, resulta que té un apartament turístic! M'estalviaré preguntar al periodista qui li ha passat la informació perquè tots els indicis apunten a una filtració interessada de Sant Jaume sector muntanya. Segons 'El País', Asens és propietari d'un habitatge que té llicència des del 2012. L'advocat el va llogar a un tercer i aquest és qui el lloga a turistes. 

El tercer, i segurament el més delirant, ha estat obra de 'La Vanguardia', el degà de la propaganda que es fa passar per informació. Vincular Bin Laden amb Ada Colau només perquè el terrorista més buscat del món llegia llibres del jueu-comunista Noam Chomsky, el mateix que ha firmat un manifest de suport a Barcelona En Comú, és d'una genialitat indiscutible. Sense cap dubte la notícia serà estudiada a les facultats de comunicació com a exemple de nou periodisme. No cal dir que el diari dels Godó, en caiguda de vendes constant, és el més subvencionat pel govern d'Artur Mas. Ningú regala res.

¿Por qué se empeñan en hacer diarios para los que no los leen?

Gabriel Jaraba
No logro, por más que me esfuerzo, entender a los editores de diarios que se esfuerzan en adaptar sus periódicos a los gustos de quienes ni los leen ni los compran. Los dos periódicos a los que estoy suscrito traen los sábados unas páginas de 'people', información ligera sobre personajes famosos, gustos en gastronomía y consumo que pasan por ser distinguidos y textos llamados “desengrasantes” que en general suelen estar escritos con tanta falta de talento como de ganas. En sus páginas dedicadas a la campaña electoral, 'La Vanguardia' ha incorporado tintas planas de diversos colores a logotipos y manchetas, que parecen más propias de los suplementos de guía del ocio de fin de semana que de la prensa de análisis político. 'El País', por su parte, acaba de
implementar un rediseño tipográfico del que lo más caritativo que se puede decir es que es cauteloso: un poco más de aire en los bloques de titulares, cambios de posición en algunas páginas y artículos de opinión y tendencia a cambiar la estructura de las páginas de vertical a horizontal. Lo verdaderamente osado ha sido la jibarización extrema de la programación de televisión, con lo que se priva a los lectores de un servicio fundamental.

Recuerdo el impacto que el éxito de TV-3 produjo en la redacción de 'El Periódico', que desde entonces no ha cejado en hacer un diario que se pretende muy próximo a la televisión, atento a sus informativos y muy visual. Es algo, por una parte, sensato, pues el problema que tienen hoy los diarios es apañárselas para contarnos cada mañana algo que no sepamos por los informativos de televisión del día anterior, pero por otra, que mueve a reflexión: ¿ha de ofrecer un diario popular un producto cercano a los gustos de los telespectadores o bien proporcionar material de análisis, reflexión, fondo y documentación al público lector que quiere que le expliquen por qué pasa lo que pasa y que no lo halla en la tele?

Los periódicos están actualmente tan acomplejados respecto a internet como dos décadas antes lo estuvieron ante la televisión. Lo que se halla en cuestión es el modelo de negocio de la prensa diaria, tanto en su versión digital como en su producto impreso. Pero en vez de acometer esa tarea los editores se dedican a dar palos de ciego. El complejo ante la televisión les llevó a desear convertir sus empresas en grupos multimedia y a dilapidar sus beneficios en cadenas de televisión que han acabado en manos ajenas, como Canal + o Antena 3 o en el marasmo de los canalillos de la TDT. La tarea es titánica pero del éxito en el empeño depende que los lectores de diarios podamos seguir disfrutando de ellos. Uno piensa que en el fondo todo se debe a algo fundamental: los periódicos ya no son propiedad de editores más o menos comprometidos con el producto y el contenido, sino de bancos e inversionistas a quienes no gustan ni los diarios, ni quienes los escriben ni quienes los leemos. No solo no les gustan: los desprecian intensamente. Ahí está el detalle.

1 may 2015

Sanciones que podría aplicar el ministro de Justicia

José Sanclemente
A este ministro Rafael Catalá con ganas sancionadoras que tenemos no deberíamos privarle de poner multas. Solo hay que convencerle de que no lo haga por las filtraciones que se producen a los medios de comunicación desde la justicia u otras instituciones. Tiene suficientes motivos para buscar otros "delitos" sancionables que también afectan a la libre información. Le dejo algunas ideas por si las tiene a bien aplicar:

1.- Multas a las empresas gubernamentales y a los ministerios por repartir la publicidad a los medios de comunicación por amiguismo en lugar de por su audiencia.
Rafael Catalá, ministro de Justicia.
2.- Sanción ejemplar a los gobiernos auto-nómicos que reparten subvenciones a los medios de comunicación que les son afines ideológica-mente.
3.- Multa de cam-peonato por cada noticia censurada en las radios y televisiones públicas.
4.- Castigo ejemplar por cada rueda de prensa en la que no se admitan preguntas.
5:- Sanción económica por cada nota de prensa de los ministerios de turno en la que se disfrazan los datos y se falsea la verdad.
6.- Correctivo ejemplar cada vez que el Gobierno en pleno acude a un acto convocado por un medio de comunicación, aunque hayan sido invitados.
7.- Multa e inhabilitación si se conceden, en nombre del pluralismo, canales de televisión y emisoras de radio a los de siempre.
8.- Sanción económica al Gobierno del doble de lo invertido en campañas publicitarias en los medios de comunicación que, bajo el criterio de que son informativas para el ciudadano, son realmente de autobombo y partidismo político.
9.- Multas a los miembros del Gobierno que mienten en sus declaraciones a los medios de comunicación.
10.- Sanciones irrecurribles por llamar desde el Gobierno a un medio de comunicación para "sugerir" que retire a un periodista de un programa de televisión.

Si consiguiéramos que Rafael Catalá llevara a cabo este decálogo sancionador los medios serían más libres y los ciudadanos también. No sería necesario que se preocupase por las filtraciones, todo estaría cribado por la transparencia y por la verdad.
http://www.josesanclemente.com/