10 dic 2024

Seguir a X o no seguir a X, aquesta és la qüestió

Siscu Baiges
Ningú amb dos dits de front discuteix amb sinceritat que la xarxa social X s’ha convertit en un pou de fang, mentides i insults que afavoreix les passions insolidàries més lamentables i les posicions partidistes més ultradretanes. Si algú en tenia dubtes, l’opció del seu propietari, Elon Musk, de posar-la al servei de Donald Trump en la seva campanya per assolir la presidència dels Estats Units --extensíssima entrevista inclosa-- ho ha deixat ben clar.

Milions de persones han abandonat X després de l’elecció de Trump,
abonada per X, i el seu anunci que nomenaria Musk per un alt càrrec de la seva futura administració. També ho han fet mitjans de comunicació com 'The Guardian' o 'La Vanguardia'.

Molts hem adoptat una posició intermèdia: no hem deixat d’estar pendents del que passa a X però ens hem obert un perfil a Bluesky, que té a la seva direcció un dels fundadors de X. Perquè? Doncs perquè, fins ara, molts polítics, periodistes i organitzacions d’activistes o de solidaritat internacional l’utilitzaven per expressar les seves opinions. Quan passava qualsevol fet important la primera reacció de molta gent era expressar la seva opinió a X.

La qüestió és si hem de deixar X perquè s’ha convertit en un cau de l’extrema dreta, on hi entra tot, des de l’afirmació que hi ha mil morts en un pàrking subterrani a Paiporta fins l’últim mem contra Pedro Sánchez sortit de la factoria ultra de torn o les afirmacions masclistes o racistes més desinhibides.

Molts dels que critiquen aquesta deriva però que consideren que cal continuar sent-hi presents ho justifiquen dient que no es pot deixar una eina que arriba a més de 600 milions de persones arreu del món en mans de la ultradreta i el filofeixisme.

En tot cas, subscric les explicacions de l’admirat Gabriel Jaraba quan, en nom de la Fundació Periodisme Plural, justifica la seva decisió en aquesta qüestió: “Les persones que participem en la Fundació Periodisme Plural, compromesos amb els drets dels ciutadans en una societat de llibertats, hem arribat a la conclusió que no podem cedir els espais que són de tots a una minoria interessada. Ni nosaltres ni els ciutadans que volem servir som propietaris de corporacions informatives, sinó testimonis de com és inseparable la llibertat de la democràcia, el pluralisme i la lliure informació. Amb tots aquests arguments, hem decidit seguir a X i incorporar-nos alhora a la plataforma Bluesky, que encarna avui l’esperança en unes xarxes més humanistes i menys tòxiques”.

Em fa por, però, que el dia que Musk vegi que alguna xarxa social fa ombra a la seva tiri de talonari i se la quedi.

De moment, segueixo a X, m’he apuntat a Bluesky i espero que aviat aquestes xarxes socials passin a mans d’una entitat pública, sigui la Comissió Europea sigui Nacions Unides, que en garanteixi l’humanisme i la manca de toxicitat de què ens parla en Jaraba.

1 comentario:

  1. Completament d'acord amb el Siscu. Jo també segueixo de moment a X i m’he apuntat a Bluesky

    ResponderEliminar