14 oct 2024

El ‘segon assalt’ d’Albiol a Badalona Comunicació

Tomeu Ferrer
Fa uns quinze dies l’oposició de Badalona es queixava a l’opinió pública del que considerava que l’alcalde del PP, Xavier Garcia Albiol, ha iniciat maniobres per controlar ideològicament els mitjans de comunicació públics de la ciutat (BTV i Ràdio Ciutat de Badalona). Aquests mitjans tenen un ben guanyat prestigi per realitzar informació local professional, sense cap biaix ideològic.

El polèmic polític conservador sempre ha maldat per tenir una gran
Xavier Garcia Albiol, a la seva
presa de possessió com a alcalde.

presència als mitjans de comunicació, siguin privats o, com en aquest cas, públics. Així, se’l pot veure de tertulià en una televisió privada d’àmbit espanyol i a partir de la setmana vinent serà també un convidat d’un programa de debat que es farà als estudis de la televisió de Badalona. Però anem a pams, perquè aquest seria el segon assalt del combat de boxa que Albiol lliura per mantenir i ampliar la seva presència en programes de televisió.

Albiol va començar la seva carrera política l’any 1991 quan va ser elegit regidor del PP per Badalona. Des d’aquell moment sempre ha tingut càrrec públic: Va ser alcalde de la ciutat l’any 2011 fins a 2015. Més tard va comandar la ciutat entre 2020 i 2021 i el 2023 va assolir l’alcaldia amb majoria absoluta.

El seu primer mandat va ser certament polèmic. Tenia majoria relativa i l’havia aconseguit després d’una campanya en la qual vinculava l’emigració de gitanos romanesos amb la delinqüència. Però no va ser aquesta l’única fita cridanera de la seva gestió. En un context de crisi econòmica, durant la campanya electoral va plantejar que faria una forta retallada pressupostària dels mitjans de comunicació públics de Badalona.

Badalona té, segons la divisió aprovada per l’ajuntament, 34 barris en 9 districtes. Això posa en primer pla la importància d’uns mitjans de comunicació que permeten informar les diferents col·lectivitats de la ciutat. En aquest sentit, és destacable que tant la televisió com la ràdio locals tinguin el català com a llengua vehicular, cosa que ajuda a cohesionar la població.

L'alcalde que van detenir per defensar els mitjans públics


Ràdio Ciutat de Badalona es va crear el 1981 durant el mandat de l’alcalde comunista Màrius Díaz. Va ser la primera ràdio local pública fundada en una gran ciutat de Catalunya. Díaz és recordat pel seu tarannà obert i participatiu, i també per haver donat un tomb a la ciutat, amb acció directa i gran gestió administrativa.

Després l’obertura de la ràdio, Màrius Díaz va anunciar que crearia la televisió local. La comunicació no va agradar al llavors, era 1981, governador civil de Barcelona: Jorge Fernández Díaz, que més tard faria carrera al PP fins a arribar a ser ministre de l’Interior durant l’època de la 'policia patriòtica'. Davant del perill que es tanquessin els mitjans públics, l’alcalde comunista amb altres tres regidors del seu grup van donar la cara a les portes de la seu de la ràdio, segons explicava el regidor del PSUC, Jaume Oliveras. La policia va detenir els representants de Badalona i els va dur al Palau de Justícia, on el jutge els va deixar en llibertat. A la ciutat es va fer una de les concentracions més nombroses de la democràcia, en defensa dels seus regidors.

En el primer mandat d’Albiol com a alcalde, entre 2011 i 2015, el partit conservador espanyolista va posar la proa als mitjans de comunicació públics. A la campanya electoral ja parlava d’una gran retallada. L'executiu volia rebaixar l'aportació econòmica a la meitat. Els números parlaven per sí mateixos: dels 66 treballadors que hi havia es volia passar a 20. En aquell moment la presidenta del comitè d’empresa, Mercè Roura, va xifrar el cost de mantenir els mitjans locals: un euro a cada ciutadà de Badalona.

Finalment la retallada es va apaivagar. El pacte entre CiU i el PP pels pressupostos va fer que es minimitzés l’esporgada. Es va parlar de mantenir un mínim de 45 persones en plantilla a finals de la legislatura. Llavors, l’oposició d’esquerres considerava que no es podia garantir la qualitat dels mitjans públics només amb una plantilla de 20 persones.

Mentrestant, el personal de les empreses públiques locals es va mobilitzar: El març de 2012 un grup de treballadors de Badalona Comunicació es va tancar a la seu de l'empresa per passar-hi la nit en senyal de protesta per la retallada prevista als pressupostos de l'ajuntament. La plataforma 'Jo també soc', creada pels treballadors, insistia en la necessitat de "garantir el futur dels mitjans de comunicació públics de Badalona", Televisió de Badalona, Ràdio Ciutat de Badalona i la revista 'Bètulo'. La campanya va tenir molt suport ciutadà i de la rica xarxa associativa de la ciutat.

La derrota electoral d’Albiol, a mans de Guanyem Badalona, aliada amb ICV, ERC i PSC va canviar l’alcaldia, que va passar a mans de Dolors Sabater. Emparant-se en la llei catalana que regula els mitjans públics es va establir un mecanisme que obligava a majories qualificades per nomenar els òrgans de direcció. I, tot i els canvis polítics locals, Badalona Comunicació, l’empresa que agrupa el conjunt de societats públiques d’informació local, va mantenir una posició professional, neutral i reconeguda per totes les forces polítiques de la ciutat.

Però la majoria absoluta aconseguida per Albiol en aquesta última elecció municipal sembla haver canviat el panorama. Un dels elements que ho fa pensar és la retirada discreta del conseller delegat de Badalona Comunicació, Josep Viñeta. L’ha substituït Xavier Casanovas, que havia estat director de continguts de Onda Cero Catalunya.

L’octubre d’enguany, els partits polítics de l’oposició a Badalona van fer pública la seva protesta davant del que consideren una maniobra del govern del PP per controlar políticament la televisió pública local. PSC, Esquerra, Comuns i Guanyem Badalona van criticar amb duresa l’acord que permetrà que el programa 'OpinaCat' s'enregistri als estudis de Badalona i que a sobre se subvencioni a la productora privada amb 98.000 euros públics. Aquest programa el comanda el periodista i capellà Carlos Fuentes. Per la seva banda, el govern local afirma que l’objectiu és donar més difusió a la televisió local. Molts polítics creuen que es tracta del segon assalt del combat de boxa polític que Albiol va iniciar el 2011 per controlar o aprimar els mitjans públics de Badalona.

Els canvis s’han produït després que el PP tingui la majoria absoluta al consistori de Badalona i, per tant, també el control absolut de l’organisme que regula els mitjans de comunicació públics locals. A aquesta circumstància cal sumar que el personal de la ràdio i televisió locals fa mesos que reclamen l’equiparació salarial amb altres mitjans de característiques similars. El combat sembla que continuarà.

3 oct 2024

Se van cayendo los negacionistas del Reglamento Europeo de Libertad de Medios

Dardo Gómez
Meses atrás, en cuanto supe que el Reglamento Europeo de Libertad de Medios de Comunicación era una realidad inminente os dije cuáles serían, a mi pobre criterio, las voces que se alzarían contra su implantación en España. No me he equivocado por mucho y casi he dado en la diana.

No soy más listo que nadie pero es que tampoco la caverna mediática se ha adecentado mucho en los últimos decenios y sigue esgrimiendo sus mismos pretextos tramposos para negarse a cumplir con sus responsabilidades sociales como medios o como informadores.

Señalaba en mi último artículo que pretender que esa implantación era un arma arrojadiza del presidente Pedro Sánchez era un embuste consciente de quienes lo dicen y que todos los protagonistas, desde los partidos políticos a las organizaciones de informadores y las empresas de medios conocen desde hace muchos meses cómo se desarrollaba esta iniciativa europea que, ahora, es norma obligada de todos los países miembros de la UE.

Por lo mismo, carecen de total seriedad algunas de las voces airadas ante el anuncio del Gobierno de las propuestas del Plan de Regeneración Democrática, tras su aprobación por parte del Consejo de Ministros. El principal partido de la oposición, sin darse tiempo para alegar que había estudiado la propuesta, se lanzó en tromba sobre ella para denunciar la absurda intención del presidente de pretender controlar la prensa o censurar los medios.

Digo que es absurda la acusación porque casi la totalidad de las medidas propuestas emanan del Reglamento Europeo de Libertad de Medios de Comunicación y en un alarde de amnesia dudosa el PP no recuerda que sus eurodiputados también votaron a favor del Reglamento.

El peso de la lógica ha provocado ya algunas fisuras en el bloque negacionista y una de las más importantes es la provocada por la Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE). Una agrupación que siempre ha sido más bien conservadora y siempre corporativista en lo profesional reconoce que el plan anunciado “tiene que ver con la transparencia, la pluralidad de los medios, el sistema de financiación y la independencia de los periodistas en el ejercicio de su trabajo” y espera, señala, que “se aplique con rigor para salvaguardar el derecho a la información veraz que recoge el artículo 20 de la Constitución española, un pilar fundamental para garantizar la democracia y el Estado de derecho”. La FAPE saludó en su momento la aprobación del reglamento y dice que “espera que el camino que se inicia con la aplicación del reglamento europeo consiga frenar el avance de la desinformación y permita fortalecer un periodismo basado en códigos éticos y deontológicos, regido por el principio de veracidad, independientemente de la línea editorial del medio”.

A las denuncias de algunos diputados del Partido Popular se les puede trasladar esta consideración de la misma federación: “Es importante destacar la intención del Ejecutivo de establecer unos criterios que definan qué es un medio de comunicación, en un marco jurídico y formativo que garantice tanto el acceso a la información veraz de la ciudadanía como las condiciones en las que desarrollan su labor los profesionales de estos medios”, y agrega que “apoya la reforma de la Ley de Publicidad Institucional para introducir criterios de transparencia, proporcionalidad y no discriminación en su asignación, que incluyan sistemas de medición de audiencia como parámetro objetivo en la concesión de ayudas públicas a través de inversiones vía publicidad. Estos criterios redundarán, sin duda, en un reparto más transparente, justo y proporcional de las inversiones públicas, favoreciendo la pluralidad a la que tienen derecho los ciudadanos”.

Que el mensaje no se vulgarice


Supongo que una de las intenciones de la oposición, incluyendo a Vox, y de la patronal, que añade gasolina, es tratar que el debate no alcance el nivel que se merece por la importancia de las medidas que se proponen y que harían a la comunicación española abandone el espacio de atraso al que ha estado sometida.

Por suerte, algunos profesionales ajenos a la caverna no han tardado en ponerse la ropa de faena y han salido a defender que la dignidad en su trabajo sea respaldada desde la ley; aunque señalando alguno de los puntos que pueden desestabilizar la norma.

Virginia P. Alonso, directora de 'Público', ha opinado que “Uno de los puntos más controvertidos es el registro de medios, que haría pública la información sobre la propiedad de éstos y la cantidad de dinero que reciben de las instituciones públicas. Muchos medios digitales conservadores, que han sido beneficiados con grandes sumas de publicidad institucional, se oponen a este nivel de transparencia. Portales como 'OkDiario', 'The Objetive' o 'El Debate' han recibido importantes cantidades de dinero por parte de gobiernos regionales del PP.

Resulta curioso que estos medios, que suelen criticar duramente el gasto público y la intervención estatal, ahora muestren reticencia a que se haga público el dinero que obtienen de estas mismas fuentes. La medida pretende limitar la dependencia de ciertos medios de las instituciones públicas, pero los portales conservadores parecen más preocupados por el impacto que esta revelación pueda tener en su imagen y financiamiento”. Acertada reflexión.

Mientras tanto, el ministro Ernest Urtasun insiste en que las funciones de autoridad de la información que reclama la normativa europea (y la decencia) se deben asignar a la ineficaz hasta ahora Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), aunque señalando alguna reconversión de la misma que, opino, sería mucha reconversión o más bien hacerla de nuevo desde de su nombre.

A este respecto ha sido de tajante elocuencia el secretario general de Federación de Sindicatos de Periodistas (FeSP), Agustín Yanel, que en declaraciones a varios medios recordó que gran parte de las medidas anunciadas hace decenios que son reclamadas por esa organización y agregó: “La CNMC no es la autoridad reguladora independiente de los medios que pide Europa”.

Yanel, que ha reiterado el apoyo de la FeSP a la implementación del reglamento, ha marcado que para su organización no es aceptable que el Gobierno quiera dar más competencias a una sección de la CNMC para que sea la autoridad reguladora del sector, en vez de crear un Comité o Consejo de Medios de Información para que forme parte del Consejo Europeo, financiado con fondos públicos pero que deberá actuar "con plena independencia", tal como prevé el Reglamento Europeo sobre la Libertad de los Medios de Comunicación.

Aunque en estos avatares también abundan los oportunistas que evidencian lo peligroso del fuego amigo: me refiero a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández Vicién, quien aseguró ante la Comisión de Economía del Congreso que, si su negociado recibe el mandato de elaborar el necesario registro de medios de comunicación, ejercerá su nueva función con responsabilidad, rigor técnico, independencia y compromiso. Le niego una de las cuatro mencionadas; es imposible alardear de independencia cuando se ocupa un cargo nombrado a dedo.

Aunque en su descargo podemos decir que en la misma ocasión admitió no conocer “el alcance ni el contenido” de la función que tan eficazmente se compromete a cumplir si se lo mandan. Lo dicho: cuidado con el fuego amigo.

Artículo publicado originalmente en la revista 'El Observador'.