El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

2 oct 2014

La ‘trampa’ autoreguladora dels diaris britànics comença amb mal peu

Francesc Ràfols

Diversos diaris britànics estan fent tot el que poden en contra de la nova legislació de la premsa que ha d'entrar en vigor l'any 2015 i que ha d'impedir nous escàndols mediàtics com els que van provocar els mitjans del grup Murdoch al 2011 i que, en definitiva, van motivar l'impuls de la nova normativa. En aquest blog ens hem referit en més d'una ocasió a aquest procés que ja semblava acabat i que només calia esperar l'entrada en funcionament de la Royal Chart en qüestió. La llei suposa, entre d'altres coses, la creació d’un organisme regulador de la premsa eficaç, amb capacitat
sancionadora, protector de la ciutadania i sense polítics ni empresaris de mitjans en la seva composició. Amb anterioritat a tot això existia una Comissió de Queixes a la premsa que tenia com a tasca supervisar els mitjans, tasca que ha estat un absolut fracàs. Alguns dels diaris que rebutgen la Royal Chart havien constituït un organisme paral·lel, la Independent Press Standards Organisation (IPSO), que va entrar en funcionament el 8 de setembre passat.

La nova entitat pretesament supervisora del comportament de la premsa s'ha estrenat amb força crítiques. Per una banda, Hacked Off l'associació que aplega les víctimes de les pràctiques il·legítimes dels mitjans, la mobilització de la qual va motivar que es posés en marxa el procés que culminarà l'any vinent. Persones perjudicades per l'espionatge del grup Murdoch han titllat l'IPSO de «frau». D'altra banda, les d'algunes de les publicacions més prestigioses del Regne Unit, com 'The Guardian', 'The Independent', 'Financial Times', 'Economist' o 'Private Eye', que s'han desentés d'aquesta operació. En canvi li donen suport diaris com 'The Sun', 'Daily Mirror', 'Daily Mail', 'The Times' o 'The Telegraph'. En una carta feta pública per Hacked Off, l'entitat afirma que l'IPSO «es un regulador de quarta categoria com el seu precedent, la Comissió de Queixes a la premsa. Ni tan sols està aprop de complir amb les recomenacions de l'informe de la Comissió Leveson. El sector dels mitjans no ha resolt de manera apropiada com s'ha de regular».
http://francescrafols.wordpress.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario