El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

17 ene 2015

L'acomiadament de Cristina Puig i la 'nova' TVE

A. F. C.
Arran de l'acomiadament fulminant de la periodista Cristina Puig del centre territorial de RTVE a Catalunya, potser convé recordar unes ben documentades línies escrites en un article d'opinió per Pere Giménez Trias a la revista Comunicació21 alguns dies abans de que es produís la sobtada destitució de la presentadora de 'El debat de la 1' i 'Gent de paraula'.

"La direcció de TVE Catalunya --escriu Giménez-- l’han posada en mans d’Eladio Jareño, que ja va exercir el càrrec, oh sorpresa,
Cristina Puig, en una imatge d'arxiu. (RTVE)
entre 2003 i 2004. L’anècdota: en el moment de repescar-lo, Jareño feia sis anys que era cap de comunicació del Partit Popular de Catalunya (PPC).

"El tema català, però, no és anecdòtic. En una de les primeres reunions, José Antonio Álvarez Gundín [actual director d'informatius de TVE, exsubdirector d'opinió de 'La Razón'] hauria assenyalat que al 'Telediario' del cap de setmana, que es fa a Madrid, hi havia “molt català”, en referència als seus periodistes, segons informava elplural.com. I és que aquesta edició dels informatius havia presentat alguna resistència a les ordres superiors, per exemple, respecte a la cobertura del 9-N. La solució al problema, col·locar com a editor i presentador Pedro Carreño, que s’ocupava de l’àrea d’economia amb [Alfredo] Urdaci [quan aquest era el cap d'informatius de TVE amb José María Aznar de president del Govern].

"De fet, el control de les informacions sobre Catalunya és tan important per al PP que, per evitar sorpreses, tots els reportatges en profunditat sobre el procés sobiranista i la consulta van ser elaborats a Madrid, prescindint dels periodistes de Sant Cugat, on la producció pròpia ha anat disminuint de forma alarmant.

"Per tenir-ho tot més ben lligadet, Gundín va substituir d’una queixalada gairebé tots els caps de secció dels informatius i part dels adjunts per personal deconfiança, revoltant la plantilla.

"És tot tan desvergonyit que no sembla possible, però ho és, i el què diran se’ls en fot. Però, per molt que s’hi esmerci i per molta influència que pugui conservar TVE, el PP passa per alt un possible efecte bumerang¡ i que la ciutadania també es pot informar per altres vies, i encara més en l’era d’internet".

No hay comentarios:

Publicar un comentario