El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

27 abr 2016

La llei de transparència no ha millorat la informació de les webs dels ajuntaments i consells comarcals

La transparència de la informació de les webs dels ajuntaments de Catalunya no ha millorat amb l'entrada en vigor de la Llei de 2014, segons les dades publicades al Mapa Infoparticipa (www.mapainfoparticipa.com) en les quals es basen els guardons del Segell Infoparticipa que es van lliurar el 20 d'abril del 2016, en un acte celebrat al Born Centre de Cultura de Barcelona.

Els resultats de l’anàlisi de la informació dels webs de les corporacions locals posen de manifest que el nombre d'ajuntaments que han assolit les puntuacions establertes per obtenir el Segell Infoparticipa en la 3a edició, després d’entrar en vigor la llei de Transparència, ha disminuït respecte a la 2a edició 2014: de 77 (8%) s'ha passat a 67 (7%).

L'avaluació de les webs dels consells comarcals, que s'ha realitzat per primera vegada, dóna un resultat similar: només 3 (7% dels 42 Consells) han obtingut un guardó: dos, un segell i un, una menció. La majoria no supera el 50% dels indicadors.

El Mapa Infoparticipa

El Mapa Infoparticipa és un projecte desenvolupat des de l'any 2012 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, concebut per a publicar els resultats d’avaluar la informació que es publica als webs de les administracions públiques per promoure que millori la seva transparència i qualitat. Amb aquest objectiu, es publiquen els resultats en un mapa de Google, georeferenciant les fitxes corresponents a cada entitat que permeten veure les puntuacions obtingudes, traduir-les en una tonalitat d’acord amb l’infòmetre i així, que qualsevol persona pugui contrastar les dades de l'equip d'investigació amb la informació de les webs corporatives. És per tant també una eina de transparència de la recerca universitària. Aquest procediment, i el fet de concedir el Segell Infoparticipa als que obtenen les puntuacions més elevades, ha col·laborat a definir uns criteris bàsics sobre la informació que s'ha de publicar, i a promoure l'interès per millorar-la, ja abans de la aprovació i de l'entrada en vigor de la legislació sobre transparència.

A Catalunya, on es va iniciar el projecte, en la primera edició (2013) es van lliurar als ajuntaments 48 guardons (5% dels 947 ajuntaments): 36 segells, als que van obtenir les màximes qualificacions; 3 mencions, amb 5 punts menys; i 9 reconeixements, als quals havien passat d'un suspens a un aprovat superior al 60%. A la segona edició (2014) el nombre de guardons va ascendir a 77 (8% dels ajuntaments): 67 segells, 1 menció i 9 reconeixements. I a la tercera edició (2015), s'ha passat a 67 guardons (7% dels 948 ajuntaments) dels que els segells són 61, les mencions 4 i els reconeixements 2.

La dada positiva és que s'ha incrementat el nombre d'ajuntaments que han obtingut el 100% dels indicadors, que ha passat de 3 a la 1a edició a 20 en la 2a edició ia 25 a la 3a edició.

La causa principal de la disminució dels guardons es el fet que, tenint en compte que a partir de l’1 gener 2016 entrava en vigor la llei de Transparència, s'ha incrementat el nombre d'indicadors Infoparticipa amb els que s'analitzen les webs. Aquests indicadors s'utilitzen per examinar les pàgines, com podria fer-ho qualsevol persona, preguntant-se si proporcionen informació sobre 5 qüestions que es consideren bàsiques:

- Qui són els representants polítics,

- Com gestionen els recursos col·lectius,

- Com gestionen els recursos econòmics,

- Que informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius,

- I quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Aquestes 5 qüestions es desdoblen, en el cas dels ajuntaments, en 52 preguntes, que en les edicions anteriors eren 41.

En el cas dels consells comarcals, que com hem explicat s’han avaluat per primera vegada, s’han utilitzat 49 preguntes adaptades a aquestes administracions locals de segon nivell.

Puntuacions que han assolit els Consells Comarcals de Catalunya

És necessari assenyalar que els Indicadors Infoparticipa no contemplen totes les exigències que marca la Llei, sinó només una part que l'equip del LPCCP ha considerat imprescindibles per anar avançant pas a pas en la millora de la informació de les webs. Per tant, l'obtenció del Segell Infoparticipa, o del 100% dels indicadors, no indica que es compleixi amb la Llei sinó només amb els criteris del sistema d'avaluació Infoparticipa, el propòsit del qual és col·laborar d’aquesta manera a la difusió de la cultura de la transparència entre els responsables polítics i tècnics de les administracions públiques, i entre la ciutadania.

Un model de geoperiodisme

El Mapa Infoparticipa s’ha concebut també com un model de geoperiodisme, per a facilitar que cada persona pugui disposar de coneixement des de la posicions que ocupa, contrastar-la amb el coneixement que obté a partir de la seva experiència, comparar-la amb coneixements sobre altres indrets…, i reclamar el que consideri oportú tant als representants polítics locals o supralocals, com als investigadors acadèmics.

El desenvolupament d’aquesta plataforma s’ha realitzat amb el suport de dos projectes I+D+I finançats pel MINECO, dirigits respectivament per Amparo Moreno Sardà, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme de la UAB, i pel doctor Juan Luis Manfredi, professor titular de Periodisme de la Universidad de Castilla-La Mancha, que han permès estendre les avaluacions a bona part dels ajuntaments de totes les comunitats autònomes d’Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario