El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

15 jul 2019

Dues recomanacions de lectura i un suggeriment per a l’estiu

Siscu Baiges
A l’estiu se suposa que la gent té més temps per la lectura reposada de textos més llargs que les notícies del dia o les columnes d’opinió als mitjans escrits o digitals. Pot semblar que en els temps que corren recomanar llegir llibres durant les vacances és un exercici antiquat. Però, malgrat que reconec que costa abstreure’s a la temptació d’invertir el temps lliure en passejar per la xarxa devorant la informació que la desborda, m’animo a suggerir la
José Martí Gómez (foto: La Sexta)
lectura d’un parell de llibres. Ho faig pensant en periodistes o aspirants a ser-ho, en el ben entès que no cal ser del ram per treure’n profit d’aquestes lectures. 

Estic parlant de ‘El director. Secretos e intrigas de la prensa narrados por el exdirector de El Mundo’ (Libros del KO, en castellà, i Navona Editorial, en català), de David Jiménez, i de ‘Los Lara. Aproximación a una familia y a su tiempo’ (Galaxia Gutenberg), de José Martí Gómez. El primer és el repàs autobiogràfic a l’any que David Jiménez va ser director del diari 'El Mundo', entre l’abril del 2015 i el maig del 2016. El segon és una biografia de la nissaga dels Lara, creadors de l’editorial Planeta i impulsors d’un potent grup mediàtic, elaborada i servida per José Martí Gómez. 

Mai no s’havia escrit amb tanta claredat i des de dins del monstre com funciona un gran diari espanyol com ho fa Jiménez en explicar-nos les seves peripècies assegut a la cadira que havia ocupat en primer lloc un personatge tant peculiar com Pedro J. Ramírez. Jiménez entra en tota mena de detalls sobre les pressions que el poder polític i econòmic feien per influir en la línia del diari i algunes de les seves informacions. Llegint-lo se’t treuen les ganes de dirigir mai un diari com 'El Mundo' i, probablement, molts estudiants de Periodisme posin en dubte si han encertat triant aquesta carrera i professió. La conclusió, però, és que el periodisme triomfa quan Jiménez se sent obligat a explicar amb pèls i senyals, amb noms i cognoms, tot el que ha viscut en els mesos que va dirigir el diari. 

I a ‘Los Lara’ triomfa el periodisme i el treball ben fet de José Martí Gómez. És una biografia de Fernando Lara i els seus hereus, especialment José Manuel Lara. És la història d’un emprenedor de la vella escola. Del no res a dirigir l’editorial espanyola més poderosa, embolicar-se en la directiva del Reial Club Esportiu Espanyol, dirigir el Cercle d’Economia i crear un gran imperi mediàtic, capaç d’incloure a l’hora el diari espanyolista ‘La Razón’ i el catalanista ‘Avui’, la televisió conservadora Antena 3 i La Sexta progre. És la biografia dels Lara però incorpora part de la vida del propi José Martí Gómez, ja que va viure com a periodista alguns dels capítols i anècdotes que apareixen al llibre. 

Tant de bo ex-directors de 'La Vanguardia', TV-3 o 'El País' escrivissin memòries com les que ha fet David Jiménez explicant el seu pas per ‘El Mundo’ i periodistes com Martí Gómez (ell mateix?) publiquessin biografies d’altres magnats del món de la comunicació com la que ha dedicat a ‘Los Lara’. Qui s’anima amb ‘Los Godó’

El suggeriment per l’estiu és que si sou independentistes no mireu TV-3, no escolteu Catalunya Ràdio i RAC-1 ni llegiu Vilaweb, El Nacional i 'El Punt Avui' durant tot el mes d’agost i que si no sou independentistes no mireu TVE-1, no escolteu la SER i no llegiu 'El País' i 'El Periódico'. Feu un mes d’abstinència. No demano que us passeu a l’altre bàndol i que llegiu, escolteu o veieu els mitjans amb els quals no compartiu la visió del procés independentista. Simplement que desconnecteu, ni que només sigui l’agost. Si hi ha tardors que es preveien calentes, la del 2019 serà tòrrida! 

No hay comentarios:

Publicar un comentario