El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

28 abr 2021

El col.legi, imprescindible en moments difícils

Discurs pronunciat per Sebastián Serrano, que va ser degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya l'any 2006, durant l'acte que aquesta institució va celebrar el 27 d'abril en commemoració del 35è aniversari de la seva fundació.

Bona tarda, companyes, companys i autoritats.

Vull ser breu, com breu va ser el meu pas pel decanat.

De fet, vaig dubtar de participar en aquest acte. Finalment em vaig decidir perquè, encara que jo no mereixi cap homenatge, sí em venia de gust posar en valor la importància que una institució com el Col·legi té per als periodistes i per a la societat en general. I per recordar els degans que ja no estan amb nosaltres: Josep Maria Huertas, Montse Minobis, Josep Pernau i Carles Sentís.
D'esquerra a dreta, els exdegans Martí, Serrano,
Brunet, Bonet, Alsius i Rius i l'actual degà, Morros,
a l'acte del 27 d'abril.


El Col·legi va nèixer amb la voluntat d'aplegar a tota la professió, que era i continua sent molt diversa. La primera junta va ser un mosaic de formes de viure el periodisme, una mena de junta de conciliació. La diversitat, el debat i fins i tot l’enfrontament apassionat no impideix que la professió pugui tenir i tingui uns postulats compartits que possibilitin la informació més acurada al servei dels ciutadans, l'objectiu que dona sentit al periodisme.

Sobre aquesta plataforma d’unitat, el Col·legi va canalitzar les energies dels seus membres i de molta més gent per aprovar l’any 1992 el Codi deontológic de la professiò, una referència per a la pràctica del bon periodisme, que fa poc més de quatre anys es va actualitzar per adaptar-se a les noves tecnologies.

Ara que vivim temps de veritats alternatives i de postveritats (això que abans deiem mentides) es necessari subratllar la importància del compromís dels professionals amb els principis del Codi. Amb la cerca, humil però ferma, de la veritat.

És cert que la capacitat del Col·legi i del Consell de la Informació per fer que es compleixi el Codi és mes aviat minça davant forces econòmiques i polítiques poderoses. I que la precarietat en les condicions de treball de molts professionals no ajuda.

Però això no fa menys necessari el Col·legi. Al contrari. En moments difícils, una institució com aquesta, dedicada a la dignifícació del periodisme, és imprescindible. Moltes gràcies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario