El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

13 sept 2022

Contra el premi del Col·legi de Periodistes a Olga Viza

Un grup de membres del Col·legi de Periodistes està recollint signatures per a que l’entitat porti a una assemblea general la decisió de la Junta d’atorgar a Olga Viza el premi Ofici de Periodista.

Considera aquest grup que, al marge dels mèrits professionals
Olga Viza en una imatge d'arxiu.
d’aquesta companya, durant un temps es va dedicar a fer anuncis publicitaris per a ING Direct, junt amb Matías Prats, la qual cosa va ser constatada pel Consell de la Informació de Catalunya. I això contradiu tots els codis ètics professionals.

Aquesta és la carta que podeu signar enviant un e-maïl de conformitat a manellopezuab@gmail.com:

"Senyor Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Il·lustre Degà, ens hem assabentat que el proper 8 de novembre es farà lliurament del Premi Ofici de Periodista 2022 a Olga Viza.

Sens dubte els seus mèrits professionals són importants, però ens preocupa que en el seu currículum es pot trobar una incidència que contradiu el Codi Ètic del Periodisme.
Fragment d'una publicació d'ING Direct del 2009.


Segons les dades aportades pel llibre 'La ética y los periodistas que hacen publicidad' (Editorial Carena, pàgina 135), aquesta persona ha protagonitzat campanyes publicitàries per a ING Direct.

En data 1 de setembre del 2010 el CIC va certificar que tant ella com Manuel Fuentes y Fernando Ónega van “vulnerar els criteris i l’annex 3 del Còdi Deontològic”.

Aquest document està signat per la presidenta del CIC, Llúcia Oliva de la Esperanza.

En conseqüència, considerem que el premi hauria de ser discutit en una sessió assembleària del nostre Col·legi per confirmar o suprimir l’acord de la nostra Junta col·legial.

Recordem que la participació de periodistes en campanyes publicitàries està criticat i prohibit per tots els codis ètics professionals. Fins el 2018 la investigació esmentada descobria els següents noms de professionals afectats per aquest tipus d’intervenció: Roberto Arce, Àngels Barceló, Bibiana Ballbé, Sara Carbonero, Carme Chaparro, Xavi Coral, Pepe Domingo Castaño, Helena García Melero, Carmen García Vela, Antonio Jiménez, Carlos Herrera, Susanna Griso, Lluís Marquina, Gemma Nierga, Fernando Ónega, Julia Otero, Ramon Pellicer, Espartac Peran, Pedro Piqueras, Matías Prats, Cristina Villanueva y Olga Viza.

Reiterem la responsabilitat que tenim des del Col·legi de Periodistes de Catalunya de vetllar pel respecte al Còdi Deontològic i per aquest motiu signem aquesta carta demanant una assemblea general per discutir aquest tema.

Cordialment, 

Manuel López López, col·legiat número 75007"

10 comentarios:

  1. Toialmente de acuerdo. Me sumo a esta demanda.
    Dardo Gómez

    ResponderEliminar
  2. Respuestas
    1. Envia,m email d,adhesió a
      Manellopezuab@gmail.com
      Merdi

      Eliminar
  3. Subratllo que cal separar la trajectòria de l'Olga Viza com a periodista rigurosa, amena i gens servil, amb la seva decisió de formar part d'una campanya publicitària d'un producte perfectament elaborat, gens enganyós. Però també son prou transparents les condicions que posa el codi ètic. Demano separació de la trajectòria de l'Olga de les condicions per rebre un determinat reconeixement. Tots dos perfils son compatibles.

    ResponderEliminar
  4. Molt d’acord amb en Ureta.

    ResponderEliminar
  5. El Col.legi no és precisament un exemple de res des de fa anys

    ResponderEliminar