El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

4 abr 2015

Cop d’Estat de CiU a la XAL

Siscu Baiges
Menys de tres mesos abans de les eleccions municipals, que definiran les majories polítiques a les quatre diputacions, CiU ha donat un cop d’Estat a la Xarxa Audiovisual Local (XAL) per intentar garantir que seguirà control·lant-la, sigui quin sigui el resultat de les eleccions. La jugada es venia covant des de l’estiu de l’any passat, quan la direcció de la XAL va proposar que es canviés la composició del seu consell d’administració. La XAL depenia de
la Diputació de Barcelona, que és qui la finança i, per tant, qui tenia el control del consell d’administració. CiU va aconseguir la presidència de la Diputació de Barcelona gràcies als vots del Partit Popular i ara es veu a venir que retenir-la serà complicat després del 24 de maig.

Per aquest motiu, la direcció convergent de la XAL va proposar remodelar el consell d’administració, amb l’excusa que la Sindicatura de Comptes els ho havia demanat, vist que tenia acords amb emissores de ràdio i televisió de les províncies de Tarragona, Lleida i Girona. La primera proposta de remodelació va ser sensacional: dos representants de cada diputació i un del Govern de la Generalitat. Després d’aquest còmic suggeriment es va entrar en una negociació amb els altres grups polítics amb representació a la Diputació de Barcelona. I el Ple d’aquesta corporació va aprovar el mes de febrer la nova fórmula del consell d’administració de la XAL: 6 representants de la Diputació de Barcelona i 9 representants de les altres tres (tres representants per cada una d’elles). Sorprenentment, ICV-EUiA hi va votar favorablement, juntament amb CiU i ERC, mentre el PSC i el PP es van abstenir.

Llevat dels països dictatorials, no hi deu haver cap òrgan públic responsable d’un mitjà de comunicació amb una elecció tant poc respectuosa amb la representació proporcional de la ciutadania. La Diputació de Barcelona tindrà 6 membres al consell d’administració de la XAL en representació de 5.550.000 milions de ciutadans. Tarragona en tindrà 3, en representació de 810.000. Girona, 3, en representació de 750.000 i Lleida, 3 més, en representació de 440.000. És a dir que cada conseller de la Diputació de Barcelona representarà 900.000 ciutadans i un de gironí en representarà 150.000, però el vot de tots dos valdrà igual.

Seria d’agrair que el Col·legi de Periodistes i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya reclamin una mica més de senderi als actuals responsables de la XAL. Sobretot perquè després de les eleccions municipals no sigui massa complicat desembolicar el nyap antidemocràtic que ens han regalat els seus dirigents actuals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario