El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

4 dic 2019

Una Casa de la Premsa al servei dels ciutadans

Gil Toll
La Casa de la Premsa és un edifici construït per l’Exposició Internacional de 1929 que va allotjar el centre de premsa creat per l’ocasió. Una central de telèfons, telègraf, laboratori fotogràfic, una sala de redacció, sala d’actes, cafeteria i fins i tot dormitoris pels que venien de fora. Van passar-hi 1.600 periodistes i molts d’ells van deixar la seva firma al llibre d’honor.
L’edifici és obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de Domènech i Montaner. La relació familiar té una traducció professional, doncs l’estil arquitectònic d’un i altre s’assembla fins el punt que hi ha qui diu que la Casa de la Premsa és la germana petita de l’Hospital de Sant Pau. Tots dos comparteixen els maons vermells, les ceràmiques i la barreja d’elements de diferents estils, des de finestres gòtiques a línies mossàrabs.
Façana de la Casa de la Premsa, a Montjuïc.


El marquès de Foronda, director de l’Exposició, va prometre durant la construcció que l’edifici es dedicaria a la professió periodística de Barcelona quan acabés l’esdeveniment. Però no ho va complir i així ho van denunciar les associacions de periodistes de l’època, que van elaborar una nota conjunta el març de 1931.
L’edifici va allotjar les oficines de desmuntatge de l’Exposició i, més tard, va acollir el quarter general de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que s’hi va estar fins els anys 90. Des de llavors aquest edifici no té ocupant, tot i que hi hagut diversos intents de diferents actors per fer-hi un museu del teatre o del món alimentari.
Interior de la Casa de la Premsa.
L’any 2016 un grup de veïns del Poble-sec va començar a reivindicar que la Casa de la Premsa es convertís en un equipament pel barri, que té un centre cívic al centre i un altre a l’extrem oposat. Les entitats veïnals es van sumar a la iniciativa i es va constituir una plataforma. Poc després, un grup de periodistes va voler sumar-se a la iniciativa per donar-li un tomb que unís la reivindicació veïnal amb el món del periodisme. El Sindicat de Periodistes, la Fundació Periodisme Plural, el Grup Ramon Barnils, l’associació Som Atents (ara Revista Deriva) i Solidaritat i Comunicació es van sumar a la idea.
L’any 2018 es va constituir l’associació Casa de la Premsa, formada per les organitzacions del món del periodisme esmentades i entitats tan representatives com la Coordinadora d’entitats del Poble-sec o la Unió d’associacions de veïns del barri, a més d’algunes persones a títol individual.
En paral·lel es van mantenir converses amb el Districte de Sants Montjuïc, que des del primer moment va veure amb bons ulls la reivindicació. Això es va traduir en la firma d’un conveni per cedir temporalment l’ús d’una sala de la Casa de la Premsa, que està condicionada i pot allotjar unes cinquanta persones.
El projecte en el que es treballa des de l’associació és fer una mena de centre cívic amb tots els serveis pels veïns i amb una línia d’activitats de consum crític de la comunicació. És a dir, es tracta d’apropar la professió a la ciutadania, fer reflexionar les persones sobre la comunicació que consumeixen cada dia perquè acabin valorant la més ben feta.
La tardor de 2018 es va organitzar un col·loqui sobre comunicació i ciutadania en el que van participar Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya; Salvador Alsius, vicepresident del Consell Audiovisual de Catalunya, Milagros Pérez Oliva, ex-defensora del lector d’'El País', i la filòsofa Marina Garcés. A la primavera de 2019 es va fer un altre col·loqui sobre la Premsa durant la Segona República amb Jaume Guillamet, Elvira Altés, Rosa Franquet i Gil Toll, moderat per Josep Carles Rius. També s’han projectat documentals i presentat llibres, com l’anuari dels silencis mediàtics del Grup Barnils. A més, s’han fet diverses edicions de la Ruta de la Premsa, un passeig pel centre de Barcelona en el que s’evoca la història dels diaris de la ciutat recorrent els edificis que els van allotjar.
Aquesta mena d’activitats s’han de multiplicar quan l’edifici de la Casa de la Premsa s’hagi rehabilitat. Ara mateix hi ha un equip d’arquitectes que treballa en el projecte i hi ha un diàleg amb l’associació per definir els usos i identificar els espais disponibles. En aquest procés també intervé el Consorci de Biblioteques de Barcelona, doncs el Districte ha demanat la seva implicació. El consorci disposa de capacitat econòmica per fer front als 7 milions d’euros que pot acabar costant la rehabilitació i la torna seria que una part de l’edifici es dedicaria a biblioteca.
La gestió del futur equipament estarà en mans de l’associació, com ja és el cas d’una trentena de centres de Barcelona, des de la Casa Orlandai a la Lleialtat Santsenca. L’associació disposa ja d’una web www.casadelapremsa.com en la que es publiquen articles sobre periodisme i comunicació des d’un vessant crític que produeixen les organitzacions membres. També es manté una presència a les xarxes socials Twitter i Facebook en les que s’anuncien les activitats que s’organitzen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario