El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

7 may 2013

Periodisme contra silencis mediàtics

Enric Arqués Bassegoda @enricarques
La crisi econòmica i social que estem vivint des de fa 5 anys ha posat sobre la taula molts problemes que ja existien encara que féssim veure que no hi eren. Em refereixo, en aquest cas, a la crisi del Periodisme. Sembla com si només fos ara que l'anomenat quart poder, tal com el va definir Edmund Burke, estigués passant una gran depressió. Ja fa més de dos anys que els mitjans de comunicació estan reduint les seves plantilles o abaixant la persiana directament, engreixant de periodistes la llista d'aturats, però el mal moment que viu el Periodisme no és una novetat recent. 

Quan els periodistes cobràvem 1.000 euros (ara això sembla com si fos un luxe) i estàvem pendents d'una renovació de contracte cada sis mesos, llavors també vivíem una situació en què el Periodisme entès com un exercici de denúncia i de crítica al poder no existia en la majoria dels casos. És complicat lluitar contra una (mala) dinàmica instaurada en moltes empreses de comunicació que entenen la professió d'una altra manera, com un llibre de comptabilitat pur i dur. No cal ser ingenus i és evident que si no hi ha beneficis en una empresa no és bona notícia per ningú que en formi part, però no podem perdre de vista els valors (idealistes o no) que ens han portat a ser periodistes. Això passa per ser rigorosos amb les dades, contrastar les informacions (ai la pressa per ser el primer en publicar...) i denunciar les males pràctiques demostrables que hi hagi en la classe política i econòmica. El problema és que quan això es fa així, en alguns casos, després no sempre surt publicat. 

Per aquest motiu col·lectius com el Grup Ramon Barnils s'han dedicat a recopilar fins a 15 reportatges en profunditat sobre temes que van ser silenciats pels mitjans de comunicació. Uns silencis que ara tenen veu gràcies a la publicació de l'Anuari Mèdia.cat, que és una realitat en bona part per l'ajuda rebuda a través de Verkami per part de 434 micromecenes que van donar suport econòmic al projecte. Una iniciativa molt necessària aquest Anuari per seguir creient en el Periodisme, malgrat tot. Depèn de nosaltres en bona mesura. No ens podem deixar vèncer tan fàcilment i cal seguir apostant per denunciar tot allò que està passant al voltant nostre. Si hi deixem de creure tot serà encara més complicat. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario