El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

8 may 2014

'Plus d’Europe a la télé'

Siscu Baiges
El luxemburguès Jean-Claude Juncker,
cap de llista dels populars europeus.
L'alemany Martin Schulz, cap de llista
dels socialistes europeus.
L’organització francesa Sauvons l’Europe (Salvem Europa) ha posat en marxa una campanya per reclamar que els mitjans de comunicació públics francesos dediquin més espai i interès a les properes eleccions al Parlament Europeu. Ha demanat, especialment, que el debat que tindrà lloc el proper dia 15 entre els cinc líders dels principals grups polítics presents al Parlament Europeu sigui emès per televisions d’àmplia difusió a França i no només a canals alternatius o per internet. La campanya porta el títol de 'Plus d’Europe a la télé' (Més Europa a la tele) i va superar aviat les 10.000 signatures que s’havia posat com a objectiu inicial.

Consideren els responsables d’aquesta entitat que “sense informació i sense debat sobre Europa, no hi ha democràcia europea”. Temen que la manca d’informació i de debat faciliti el creixement de l’abstenció i del populisme. 

Potser és tard per demanar que sorgeixi al nostre país un moviment similar. Però la iniciativa francesa –que no es limita a Sauvons l’Europe, sinó que compta amb el suport d’un bon grapat d’associacions europeistes i progressistes-- demostra que el problema del desinterès i la despreocupació per les eleccions no és exclusiu de casa nostra. 

És, potser, comprensible que molts ciutadans no concedeixin a les eleccions europees la importància que tenen. S’entén que estiguin decebuts del paper d’Europa en els darrers anys o que no creguin que el nou Parlament Europeu pugui influir de forma decisiva en les polítiques que ens continuïn arribant des de Brussel·les.

Però no podem acceptar de cap de les maneres que els nostres mitjans de comunicació públics –espanyols o catalans-- vegin aquestes eleccions com un pols entre el PP i el PSOE o unes primàries de la consulta per la independència de Catalunya. La seva funció és donar a conèixer què s’hi juga en aquesta contesa electoral. Saber què representaria que el futur president de la Comissió Europea sigui el conservador Jean-Claude Juncker o el socialista Martin Schulz.

El debat important no és Miguel Arias Cañete-Elena Valenciano. I menys encara Ramon Tremosa-Javi López. Cal exigir que el debat entre els candidats Schulz-Juncker-Verhofstadt-Bové-Tsipras sigui emès per TVE i TV-3, amb traducció simultània. 

Volem 'plus d’Europe a la télé'.

No hay comentarios:

Publicar un comentario