El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

16 may 2014

Periodistes rebutgen que el col·legi professional s’hipotequi

Diversos professionals del periodisme han recorregut contra la decisió del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) d’hipotecar la seu de l’entitat per 300.000 euros.

Recepció de la seu del CPC a Barcelona.
El grup, encapçalat per col·legiats veterans com María Eugenia Ibáñez, Pau Morata, Pepe Baeza, Luis Delgado Fernández de Heredia i Lluís Salom, consideren que la junta de govern del CPC ha vulnerat els estatuts de l’entitat i el Codi Civil de Catalunya, al demanar en una assemblea general extraordinària celebrada el 16 d’abril passat preconstituir un prèstec de 300.000 euros amb la garantia hipotecària de dos pisos de la Rambla de Catalunya de Barcelona que són propietat del CPC.

Salom, secretari d’organització del Sindicat de la Imatge (UPIFC), ha enviat també una denúncia al Departament de Justícia de la Generalitat perquè actuï d’ofici contra “aquesta irregularitat flagrant” i eviti “una befa als drets de les persones col·legiades”.

Els periodistes que han reaccionat contra la hipoteca del CPC es queixen de que l’assemblea extraordinària es convoqués amb dos dies d’antelació i en plena setmana santa. “És --afirmen-- un acte d’opacitat inadmissible”.

També protesten perquè la convocatòria no vingués acompanyada de documentació que permetés apreciar la idoneïtat i necessitat del que es proposa a fi d’atendre l’objectiu de “mecanitzar el quioscos” i és “imprecisa” pel que fa a l’altre objectiu manifestat de “cobrir possibles obligacions de tresoreria, que tampoc es valora ni es justifica”.

La convocatòria de l’assemblea, segons els denunciants, “assenyala erròniament la data de l’acord de la junta de govern un any abans (10 d’abril del 2013), mentre que en el web del CPC ha estat datada un dia abans (9 d’abril del 2014). A més, afegeixen, la convocatòria vulnera els estatuts pel que fa a l’antelació mínima d’un mes de celebració de l’assemblea, perquè va ser tramesa per newsletter amb dos dies d’antelació. Al parer dels denunciants, no es pot aplicar l’excepció d’urgència, "que no consta ni està justificada a la convocatòria i, per tant, no és aplicable”.

Tots aquests fets, segons el recurrents, vulneren els drets garantits pels estatuts col·legials i la legislació general aplicable del Codi Civil de Catalunya.

Fonts del Col·legi de Periodistes han assegurat a e-notícies que els bancs han tallat les línies de crèdit a causa de la crisi. És per això que el CPC ha hagut de recórrer a un préstec amb garantia hipotecària per demanar 300.000 euros necessaris per “qüestions de tresoreria”.

Les mateixes fonts insisteixen que s’està treballant “amb la màxima transparència possible”, que els números estan a disposició de tothom i  que “no hi ha res a amagar”. Subratllen que en l’assemblea “no s’han vulnerat els estatuts”. 

També recorden que l’assemblea es va convocar “quan es va saber que concedien el crèdit”. “El Col·legi no va marcar els terminis ni va posar data a la signatura del crèdit, va ser el Banc Sabadell”, argumenten per justificar el poc marge de temps. Recorden que l’assemblea va aprovar “per majoria” avalar el crèdit amb la seva seu.

1 comentario: