Gil Toll
La manifestació de centenars de persones a la plaça de Colón de Madrid contra les mascaretes i la resta de mesures preventives contra la pandèmia de la Còvid 19 ha deixat molta gent bocabadada.
L'actitud de rebuig a les normes sanitàries és més comuna del que
Manifestació antimascaretes a la plaça de Colón de Madrid. |
sembla, tots hem vist gent pel carrer sense mascaretes i actes socials en els que no es respecta la distància de seguretat entre persones.
Però aquest grup de manifestants va més enllà de la desídia i s'enfronta políticament a la societat organitzada per reclamar una pretesa llibertat que atempta contra la col·lectivitat.
Un dels eslògans cridats pels manifestants era el de "periodistas, terroristas" per posar de manifest el suposat paper d'entabanadors dels professionals de la informació, sense distinció de mitjans o ideologies.
Hi va haver escopinades a les càmeres i intents d'esquitxar els periodistes amb l'aigua de la font de la plaça.
D'aquesta forma els manifestants pretenien utilitzar el tòpic que diu que els periodistes estan al servei del poder per controlar la societat.
Hi ha un fons de veritat en aquest control que sovint es denuncia, però en aquest cas ens trobem amb l'altra cara de la moneda.
Una cara que correspon a la de la funció social que el periodisme encara exerceix malgrat totes les pegues que es puguin posar al sistema comunicatiu.
Els mitjans de comunicació transmeten la informació de les fonts més autoritzades de la sanitat mundial per benefici dels ciutadans des de fa mesos amb una dedicació indiscutible.
Pot ser que aquesta dutxa diària d'informació que reben els ciutadans provoqui el cansament de molts i que alguns vagin més enllà i es neguin a creure allò que veuen a la televisió, escolten a la ràdio o llegeixen als diaris digitals o en paper.
S'ha dit que els manifestants són negacionistes i el terme és molt encertat. Ve dels que han negat grans tragèdies històriques, com l'holocaust del poble jueu, o evidències científiques, com el canvi climàtic.
Els negacionistes que criden "periodistas, terroristas" simplement estan negant la millor faceta de l'espècie humana, que és la capacitat de canviar d'opinió davant de nous fets que qüestionen l'estat de coses.
És així com ha evolucionat la humanitat i ha estat capaç d'arribar a les actuals condicions de vida. El periodisme ha contribuit a aquesta trajectòria els últims dos-cents anys, que han estat els de més accelerada evolució.
L'aparició dels negacionistes de forma tan destacada ens ha de motivar a estudiar el fenomen enlloc de rebutjar-lo. Conèixer com funciona ens pot ajudar a idear formes d'atacar-lo i reduir-lo pel bé de tots.