El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

6 jun 2021

Catalunya Plural: periodisme amb vocació de servei


Després de vuit anys fent periodisme compromès,
Catalunya Plural ha iniciat aquests mesos una campanya de suscripcions. Els responsables d'aquest mitjà digital continuaran sense limitar l’accés als continguts, perquè consideren el periodisme com un bé fonamental. Però per tal de continuar fent la seva tasca, necessita l'ajuda dels ciutadans.

La campanya de subscripcions està dirigida a les persones que comparteixen els valors del projecte de Catalunya Plural des de fa vuit anys. La implicació dels lectors és l’única garantia per fer un periodisme lliure, independent i amb vocació de servei a la societat.

Les persones que se subscriguin rebran tres revistes especialitzades en format llibre: la 'Revista ED: Paraules que fan pensar', especialitzada en educació; la 'Revista DS: La gran batalla dels sanitaris' i la 'Revista Drets: Combats que decidiran el futur', la revista pròpia de Catalunya Plural. Però el més important és que, amb la seva ajuda, faran possible la continuïtat de la Fundació Periodisme Plural i els seus diferents mitjans de comunicació.

La Fundació Periodisme Plural és l’única entitat sense ànim de lucre a Catalunya que té com a objectiu l’exercici del periodisme. Ha estat declarada d’interès social perquè el periodisme independent, lliure i crític representa un dret essencial de la ciutadania. Aquesta fundació entén l’educació, la sanitat, el treball i l’habitatge dignes com a drets fonamentals; la solidaritat com a justícia social, i la regeneració, com a exigència democràtica.

Tots els mitjans de la Fundació Periodisme Plural aspiren a ser una plaça pública on s’escoltin les veus que sorgeixen de la societat, amb la voluntat de recuperar, junts, els projectes col·lectius de progrés. Amb aquesta voluntat la fundació ha creat mitjans com Catalunya Plural (2012), El Diari de l’Educació (2014), El Diari del Treball (2015), El Diari de la Sanitat, El Diario de la Educación (2016) o la Revista XQ (2017).

Les tres revistes


Per 40 euros l’any, el subscriptor de Catalunya Plural rebrà cada any tres revistes d’alta qualitat, amb format llibre, i, el que és més important, farà possible que el projecte periodístic continuï sent possible. La implicació dels subscriptors representa una ajuda imprescindible per la fundació. Les tres primeres revistes són les següents:


'Revista ED: Paraules que fan pensar'


La 'Revista ED', amb enquadernació de llibre i amb 124 pàgines, porta per títol ‘Paraules que fan pensar’ i acull tants articles com lletres té l’abecedari, escrits per autors de prestigi. Són 25 paraules per repensar el món: Començant per ‘Aprendre’ fins a arribar a ‘Zigmund Bauman’, passant per ‘bé’, ‘ciutat’, ‘dona’, ‘èxode’, ‘famílies’, ‘gaokao’, ‘holocaust’, ‘igualtat’, ‘justícia’, ‘karoshi’, ‘linx’, ‘Malala’, ‘nobels’, ‘oportunitat’, ‘plàstics’, ‘qualitat’, ‘robot’, ‘stop feixisme’, ‘transformació’, ‘ubuntu’, ‘virus’, ‘whatsapp’ i ‘xarxes’. Una revista de pensament crític. De reflexions per compartir.

'Revista DS: La gran batalla dels sanitaris'


La 'Revista DS' reconstrueix la lluita dels sanitaris contra la pandèmia. Expliquem com els professionals van afrontar dies dramàtics que han marcat les seves vides. Amb 160 pàgines d’informació, reportatges i entrevistes donem testimoni d’un combat que encara segueix. I vol ser, també, un homenatge a la comunitat sanitària. Una revista per guardar o regalar perquè mai oblidem aquells dies tan difícils que van demostrar fins a quin punt necessitem un sistema sanitari universal i de qualitat per garantir el nostre dret a la salut.

'Revista Drets: Deu combats que decidiran el futur'


El primer número de la 'Revista Drets' porta per titular 'Combats que decidiran el futur'. Amb reportatges, entrevistes, anàlisis i articles d’opinió abordem a fons els drets essencials que estan en joc: la lluita contra la pobresa; la sanitat universal; la immigració segura; la defensa de la democràcia; la lluita contra totes les formes de discriminació; el fre al canvi climàtic; un treball i un habitatge digne; un país sense corrupció… La 'Revista Drets' oferirà una lectura reposada per reflexionar sobre com hem arribat fins aquí i, sobretot, que podem fer per garantit una societat més justa.

La Fundació Periodisme Plural


La pandèmia i totes les conseqüències que se’n deriven donen, més que mai, sentit al projecte que la Fundació Periodisme Plural va posar en marxa l’any 2012. La crisi que es deriva de la Covid hauria de servir per reivindicar la importància de la solidaritat, la sanitat pública, l’educació inclusiva i la dignitat en el treball. La Fundació Periodisme Plural ja apostava des dels seus inicis per aquests valors, pels drets essencials, abans de la pandèmia.

Tots els diaris de la fundació parteixen de la convicció que el periodisme també és un servei a la societat, i que té la responsabilitat cívica de contribuir a la defensa dels drets essencials. Començant pel dret a la informació. En aquests moments, tots els mitjans de comunicació afronten la paradoxa de tenir millores en l’audiència i, al mateix temps, situacions econòmiques molt fràgils. Els mitjans de la Fundació Periodisme Plural no som una excepció, però tenen més sentit que mai.

La comunitat educativa, la comunitat sanitària, la comunitat sindical, les entitats i les persones que defensen drets fonamentals han trobat en els diaris de la fundació informació i opinió de qualitat. Les persones que formen part del patronat de la fundació representen aquesta voluntat. Són les següents: Xavier Atance, Magda Bandera, J. J. Caballero Gil, Andreu Claret, Ignacio Escolar, Emili Ferré, Joao França, Mariano Guindal, José Ramon González Cabezas, José Martí Gómez, Andeu Missé, Jordi Mumbrú, Juan León, Josep Carles Rius, Maravillas Rojo, José Sanclemente, Lali Sandiumenge, Víctor Saura, Gemma Sendra, Marina Subirats, Aina Tarabini, Rut Vilar, Jaume Vilarrasa i Cesca Zapater.