El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

21 ago 2018

Cal un VAR a la guerra dels llaços grocs

Siscu Baiges
El telèfon mòbil s’ha convertit en una eina fonamental en la guerra entre els que pengen llaços i bandes grogues de plàstic i els que les retiren. Els fan servir els dos bàndols per deixar testimoni gràfic dels seus enfrontaments. El canal de Youtube és ple d’enregistraments d’un mateix fet des de les dues òptiques. Per un seguiment periodístic de cada incident és fonamental veure els dos documents audiovisuals. 

“Fes, fes, que t’estic gravant”, diu un. “I jo t’estic gravant a tu”,
contesta l’altre. Després aquestes gravacions segueixen camins diferents. Els arxius gravats als telèfons mòbils dels ‘grocs’ van a parar als portals de Vilaweb, El Nacional, directe.cat i d’altres mitjans de comunicació independentistes. Els gravats per membres dels grups que retiren el ‘groc’ de Catalunya apareixen a cronicaglobal.elespanol.com, elcatalan.es, dolçacatalunya.com, tabarnia.org i d’altres portals i mitjans contraris a la independència. 

És interessant i recomanable veure i comparar les dues versions d’una mateixa picabaralla. Si només en coneixem una tindrem una visió esbiaixada de la realitat. Si apareix en el vostre mòbil un petit vídeo d’un d’aquests incidents busqueu l’altra cara de la moneda, el vídeo gravat des de l’altra bàndol. Segur que existeix. 

Un problema greu de la Catalunya actual és que hi ha un nombre elevat de gent que només veu i s’assabenta d’aquests fets a partir dels mitjans de comunicació que són de la seva corda. Avui, més que mai, és imprescindible que es contrastin les informacions que es reben. Curiosament, com més fàcil és subministrar informació i quan tothom s’ha convertit en periodista armat amb un mòbil que filma i distribueix el que està passant, més notícies falses i parcials s’escampen per tot arreu. 

L’ideal seria que quan un grup de ‘grocs’ i ‘antigrocs’ coincideixen gravant-se els uns i els altres hi hagi un tercer mòbil que els enregistrés a tots dos. Una mica com el videoarbitratge del futbol, el VAR, però en clau de procés independentista. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario