El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

8 jul 2013

Sánchez-Camarga i el mètode Youtube

Andreu Farràs
Alguns dels set magnífics del periodisme que la setmana passada van acompanyar Xavier Casinos en la presentació del seu perspicaç llibre ‘El misterio del yogur caducado’ van citar com a una de les moltes causes de la crisi que pateix la premsa el progressiu allunyament que s’està produint des de fa molts anys entre els mitjans de comunicació tradicionals i la ciutadania.
Una de les raons d’aquesta mútua alienació, encara que no la única, és la irrupció invencible de les xarxes socials i les seus nombrosos avantatges, un dels qual és l'enorme resistència que oposa davant de qualsevol frontera o obstacle provinent del poder. Un cop engegada la maquinària, és molt difícil aturar una informació llançada a la xarxa, sigui certa o fictícia. És ja un lloc comú parlar de l’importància que van tenir Twitter i Facebook en la difusió, agitació i propagació internacional de les primaveres àrabs, ara tristament ferides a Egipte.
Sense cap ànim de comparar el cas que exposaré amb les revoltes d’aquestes poblacions oprimides en societats governades per fanàtics totalitaris i corruptes, en les darreres setmanes una altra xarxa social, Youtube, ha demostrat a Catalunya que el poder polític, judicial i mediàtic van per un costat (disciplinadament arrenglerats) mentre la societat pot informar-se de fets autèntics, interessants i rellevants per un altre. En un món paral·lel encara que sovint tan real o més que l’oficial.
Des de fa algunes setmanes corre per internet un enllaç a Youtube amb resums de la conversa que van matenir al restaurant La Camarga de Barcelona la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i Victoria Álvarez, que va ser parella de Jordi Pujol Ferrusola. Es tracta de fragments d’una gravació suposadamente realitzada per l’empresa de detectius Método 3 i el contingut de la qual no pot ser difosa per ordre judicial, sota pena de sanció.
La justícia i Camacho han aconseguit que cap mitjà convencional gosi reproduir fragments d’aquestes converses entre la líder conservadora catalana i l’exdona del fill de l’expresident de la Generalitat. Però ni la justicia ni Camacho –ni el mitjans de comunicació-- han pogut evitar que desenes de milers de ciutadans encuriosits, indignats, cabrejats o senzillament xafarders puguin assabentar-se a través de Youtube de les confidències de caire personal i polític creuades entre aquelles dues dones. I, per si els usuaris no entenen la conversa gravada amb un micro amagat al florer, algún voluntari de la xarxa amb ànim pedagògic els hi ha transcrit i contextualitzat, perquè puguin saber quin és el nom del jutge pròxim a ERC que alenteix un procés per corrupció o quin és el d’un fiscal “de confiança” de la cap del PP català. Sense necessitat de llegir diaris ni escoltar ràdios.



No hay comentarios:

Publicar un comentario