El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

18 jun 2015

"Els periodistes no son soldats"

Francesc Ràfols
«Els periodistes no han de ser utilitzats com a instruments en les guerres d'informació». Ho han afirmat el Sindicat Nacional de Periodistes d'Ucraïna (NUJU), el Sindicat Independent de Mitjans d'Ucraïna (IMTUU) i el Sindicat Rus de Periodistes (RUJ) en el marc d'una iniciativa conjunta de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i de la seva organització regional, Federació Europea de Periodistes (FEP) per documentar les lliçons i l'experiència del conflicte a Ucraïna per als periodistes. També han dit que «els periodistes no són soldats». Aquest
pronunciament consta a la introducció de l'Informe sobre la seguretat dels periodistes a Ucraïna al 2014, que la FIP i la FEP han presentaten una conferència de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). L'objectiu era documentar les lliçons i l'experiència del conflicte Ucraïna per als periodistes.

El manual detalla la varietat i l'abast de les restriccions als drets dels periodistes experimentats per dos periodistes ucraïnesos i russos durant 2014 incloent la llibertat de moviment, detencions, amenaces, agressions i morts. El treball és el resultat de la solidaritat transfronterera entre la FIP i la FEP amb els periodistes d'Ucraïna i Rússia que, amb el suport de Dunja Mijatovic, representant de l'OSCE per a la Llibertat dels Mitjans de Comunicació, s'ha reunit en sis ocasions des d'abril de 2014. Aquest organisme ha celebrat a Viena els dies 15 i 16 de juny la Conferència sobre Seguretat, Llibertat de Mitjans i pluralisme en temps de conflicte, on s'ha presentat aquest informe.

Els col·legues ucraïnesos i russos insisteixen «en els nostres estàndards professionals i ètics, negant-nos a acceptar els periodistes com combatents. Creiem que el més important en tots els conflictes i contradiccions polítiques és ser honest, per mantenir la nostra dignitat i deure professional, per ser periodistes i éssers humans. En primer lloc, ens dóna esperança, i la perspectiva d'un futur sense violència, ni odi ni impunitat». El mateix president de la FIP, Jim Boumelha, assegura que «aquest informe és una demostració que el compromís persistent dels principis de la nostra professió i la resolució de les diferències pot ajudar els periodistes a superar la confusió i la histèria de la guerra per trobar una causa comuna. Esperem que serveixi de model per als periodistes i els sindicats que en el futur s'enfrontin a conflictes».

El dret a la informació és un dels més assetjats avui dia arreu del món. No només a les dictadures. Molts països que es vanten de viure en democràcia estan impulsant reformes legislatives per dificultar l'accés a la informació de les ciutadanies respectives i limitar el treball dels periodistes. L'Estat espanyol n'és una de les mostres més palmàries. El pròxim 1 de juliol entrarà en vigor la 'llei mordassa' i altres normatives similars –com la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal– ja són en camí. A nivell europeu veiem com el Tractat de Lliure Comerç (TTIP) o la llei de Secrets Comercials suposen amenaces gravíssimes a la qualitat democràtica.

Aquesta situació, en cas de conflicte bèl·lic, és molt més flagrant i agressiva. Els periodistes, entenen els qui governen, han d'estar al servei de la causa. Ens podríem remuntar a la Segona Guerra Mundial, però no cal. Ho hem vist als Balcans, ho hem vist a Ruanda i ho hem vist en d'altres llocs. Per això, la iniciativa de la FIP i la FEP amb els sindicats de periodistes ucraïnesos i rus suposa un avenç per evitar que els informadors siguin reclutats per formar part de la maquinària bèl·lica. També ho han intentat en altres llocs –a la guerra palestino-israeliana–, però no ha estat possible. 

Segurament queda molta feina per fer però que els professionals de la informació de dos països entre els quals hi ha seriosíssimes tensions es reuneixin per evitar ser utilitzats i poder informar del que hi succeeix amb la màxima professionalitat i independència és una bona notícia per al periodisme i, per tant, per a la democràcia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario