El quadern dels periodistes apocalíptics, integrats, optimistes i/o solidaris

EL QUADERN DELS PERIODISTES APOCALÍPTICS, INTEGRATS, OPTIMISTES I/O SOLIDARIS

11 dic 2013

L'eufòria de l'AEDE

Albert Sáez
Els editors espanyols de diaris han celebrat aquesta setmana la seva assemblea anual. Han aprofitat per presentar els seus resultats anuals que reuneixen a l’anomenat libre blanc de la premsa. El resum és aquest: les vendes d’exemplars baixaran aquest any un 12%, la publicitat un 17% i les 113 capçaleres que queden a Espanya tancaran l’any amb unes pèrdues globals de 95 milions d’euros. Malgrat aquestes dades, el president de l’Asociación Española de Editores de Diarios (AEDE) va declarar que els rotatius havien superat una “tempesta perfecta” i estaven plenament integrats en el negoci digital malgrat aquest encara només concentri el 14% dels ingressos publicitaris del sector.

Fa bé la patronal de deixar de llençar missatges pessimistes com havia fet els últims anys. No està tan clar que els motius donats per a l’optimisme siguin els més adients. Les redaccions de la majoria de rotatius espanyols efectivament van completar al llarg del 2012 la integració digital de les redaccions. Però no han trobat la manera d’organitzar el negoci digital. Han sabut transformar la producció i adequar dramàticament els costos però no han equilibrat els ingressos. I algunes coses que podrien millorar-los depenen de la pròpia AEDE. 

Per exemple, reclamar al govern espanyol, com han fet els de França i Alemanya, que reguli l’ús dels continguts periodístics per part dels buscadors, especialment Google, per tal d’obrir una nova font d’ingressos o millorar els ingressos publicitaris. 

La segona és crear un quiosc digital realment comú a tota la premsa que s’edita a Espanya i apte per a tots els dispositius. 

I la tercera buscar noves xarxes de comercialització del paper després del tancament de 1.300 punts de de venda i del canvi d’hàbits dels consumidors que ara no troben els diaris allà on estan, especialment els caps de setmana i les vacances. Queda molt per fer.



No hay comentarios:

Publicar un comentario